Poludnevni boravak u Domu

Poludnevni boravak u Domu  (usluga poludnevnog boravka kod pružatelja usluga socijalne skrbi) namijenjen je djeci i mlađim punoljetnim osobama koja su u riziku za razvoj problema u ponašanju ili pak već manifestiraju blaže oblike odstupanja na planu ponašanja. U okviru ove usluge, korisnicima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, osigurava se prehrana, briga o zdravlju, socijalno-pedagoška podrška, stručna pomoć kroz odgojne sadržaje, svakodnevna pomoć u učenju te općenito stručna pomoć na obrazovnom planu, vođenje brige o školskim i izvanškolskim aktivnostima, razvijanje kulturnih, higijenskih i radnih navika, organiziranje provođenja slobodnih aktivnosti, savjetodavni rad sa roditeljima ili skrbnicima.

U okviru projekta „Zajednica za novi početak“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda od početka 2021. godine tretmanski rad  poludnevnog boravka odvija se u novom prostoru u samom centru grada. Za potrebe poludnevnog boravka iznajmljen je stan od 180 kvadratnih metara, koji svojom pozicijom, prostorom i informatičkom opremom  znatno doprinosi kvaliteti tretmanskog rada u skladu s europskim standardima.  Osim  prostrane blagovaonice, velike učionice te ureda odgajatelja, u stanu su još 4 prostorije namijenjene korisnicima za učenje i slobodne aktivnosti.

Što o navedenom prostoru PIT – a (uvriježen izraz za uslugu poludnevnog boravka u Domu, nekada poluinstitucionalni tretman) misle korisnici, pročitajte u slijedećem sastavku:

STARONOVI „PIT“ 2021.g.

Svaki „PIT“ je dobar na svoj način, ali  ipak ima razlika. Kod starog PIT-a mi se sviđa to što je imao stolni tenis, a novi nema, nego ima samo stolni nogomet. Pristupačnije mi je doći do novog PIT-a nego do starog, jer do starog sam trebao ići busom, pa  pješke. U novi PIT mogu doći i pješke, jer mi je blizu škola. I moji prijatelji mi govore da im je lakše doći do novog PIT-a. Ručkovi u novom PIT-u su više po mom guštu nego u starom.

U  starom PIT-u smo imali dvorište i igralište i to nam fali. Ipak, u blizini „Delte“ smo otkrili jedno igralište. Sad kad dođe lijepo vrijeme spremamo se zaigrati  košarku i nogomet.  Novi PIT je po meni bolji,  jer je sve blizu: Konzum, Mlinar, pečenjara,  more,  tržnica, Tisak, Špar, GKR…i još puno toga.  Blizu Exportdrva je i plaža, pa ako nam ovo ljeto bude prevruće, možemo se rashladiti. Ujutro kad dođemo često se osjeti miris ćevapa, koji se penje sve do 3. kata. Iz tog razloga smo se dogovorili s tetom iz kuhinje da nam jedan dan za ručak ispeče ćevape.

Kad otvorimo prozore, pogled  nam seže na park i kazalište. To nam je drago, jer znamo da je kazalište srce kulture našeg  grada. Upravo je na repertoaru „La Traviata“ , ispod piše opera. U novom PIT-u imamo puno prostorija, a dobili smo i nove kompjutere, pa možemo pratiti on-line nastavu bez problema. Unutrašnjost starog PIT-a je manja nego od novog, a u novom mi se sviđa što možemo sami s profesoricom urediti prostor po želji i potrebama  svakog od nas.

Korisnik usluge poludnevnog boravka šk.god. 2020./21.