Nedjelje su općepoznate kao dan kada se ništa ne radi, odmara se, psihički priprema za nove radne pobjede. No, što raditi kada vam nije dovoljno samo ležati i stiskati gumbiće joysticka, prelazeći novi level igrice?

S tim pitanjem susreo se Odjel smještaja muške resocijalizacije i male skupine upravo u jednoj pomalo oblačnoj i dosadnoj nedjelji. Zajedno s odgojiteljima raspravljali su o mogućnostima i ugodno iznenadili svoje odgojitelje prijedlogom „ajmo negdje u prirodu“.
Uz vrlo brzi brainstorm, Fužine su iskrsnule kao savršeno mjesto za naše potrebe. Potencijalno dosadna nedjelja pretvorila se u malu avanturu za šestero korisnika. Putem su se glazbeno obrazovali odgojitelji Boris i Tea, slušajući domaći riječki hip hop, ali smo otkrili i zajedničku ljubav prema glazbenom sastavu Imagine Dragons.
Izleti, pa i oni kratki, lijepa su nesvakodnevna aktivnost kroz koju se bolje upoznaju odgajatelji i korisnici. U Fužine smo stigli vozeći kroz gustu maglu, no sve smo to odradili hrabro i muzikalno zahvaljujući spretnoj vožnji našeg odgojitelja Borisa. Prvi cilj nam je bila špilja „Vrelo“, za koju smo naknadno saznali da je u njoj uvijek osam stupnjeva.

Svi korisnici pozorno su slušali vodiča, a najviše nas je oduševila činjenica da u njoj žive šišmiši. Jednog smo čak i vidjeli, no nismo mu ometali san. Saznali smo da je špilja otkrivena slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 – 4 milijuna godina. Dugačka je samo 300 metara.

Nakon istraživanja i razgledavanja odlučili smo se za malo svježeg zraka pa samo ostatak vremena proveli šetajući se uz jezero Bajer. Ponovno nas je oduševio životinjski svijet, ovog puta labudovi. Neki korisnici su tijekom ovog izleta otkrili da imaju fotografskog talenta pa ponosno prilažemo fotografiju našeg fotografskog estete Lorena. Nadamo se da će postati službeni fotograf Doma za odgoj 🙂 .

Fotografija: Loren

 Sretni, zadovoljni, punih pluća svježeg zraka vratili smo se u Dom s mišlju, ali i uzvikom „ovo moramo ponoviti!“.