Smilje, otok i avion su bile tri ključne riječi našeg izleta na kome smo se tako dobro proveli, da ne pamtimo kad nam je zadnji put bilo tako lijepo. Korisnici Odjela boravka sa odgajateljima i volonterkom smješteni u dva autobusa, zaputili su se prema otoku Krku. Izlet potpuno isplaniran do zadnje sitnice uz stručno vodstvo i zanimljive destinacije bilo je nešto što ćemo dugo pamtiti.

Posjetili smo plantažu smilja u  Omišlju. Tamo nas je dočekao domaćin vrlo ljubazan, pristupačan i strpljiv s djecom. Naučili smo kako je smilje je poznato kao ljekovito bilje još od doba Rimljana, a najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji. Prilikom obilaska plantaže saznali sve o uzgoju, održavanju i preradi smilja na potpuno ekološki način. Na farmi smo posjetili povijesnu lokaciju s  Kapelicom i bili na vidikovcu s veličanstvenim pogledom na Krčki most.

Nakon kratke marende, krenuli smo prema Puntu gdje su se djeca mogla poigrati dok smo čekali brod za otok Košljun. Vožnja brodom je bila posebni doživljaj za svih. Na otoku smo razgledali franjevački samostan te napravili krug oko njega po zaštićenom park šumi sa stoljetnim stablima crnike. Jako je bio zanimljiv muzej na otočiću sa starim uporabnim predmetima, starim novčanicama i kovanicama, prepariranim životinjama i onima u formalinu.

Tijekom obilaska Zračne luke Rijeka zaposlenici Zračne luke odveli su nas u središte svih aktivnosti aerodroma i upoznali su nas s funkcioniranjem Zračne luke. Vidjeli smo kako i gdje se prijavljuje na let, što se događa s prtljagom nakon prijave na let, kako izgleda sigurnosna kontrola, koje sve službe djeluju na jednom aerodromu, koja oprema se koristi prilikom usluživanja putnika, aviona, što je stajanka, a što uzletno-sletna staza. Kako smo došli taman kad je trebalo uspjeli smo vidjeti ukrcavanje prtljage i putnika u avion te njegovo uzlijetanje što je bilo zaista spektakularno.

Dojmovi djece:

„Bilo je odlično! Svidjelo mi se što sam prvi puta bila na brodu, bilo je zabavno. Svidio mi se sladoled, bilo je ukusno. Kad smo bili na otoku, muzej je bio jako zanimljiv. Izlet je  bio super, pogotovo j e bilo odlično kada su bili prijatelji tamo.“