Održan sastanak s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova na temu spajanja obitelji

Hrvatski pravni centar, u partnerstvu sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka i Odgojnim domom u Ivancu provodi projekt „Ostvarimo prava djece bez pratnje!“.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade RH, a njegova provedba traje od 1. studenog 2018. do 30. listopada 2019. godine.

Dana 26. ožujka 2019. godine u prostorijama HPC-a održan je sastanak s djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva vanjskih i europskih poslova na temu spajanja obitelji. Sastanku su prisustvovali predstavnici partnerskih ustanova iz Rijeke, Ivanca i Zagreba te predstavnik suradnika na projektu, vanjske suradnice na projektu kao i pravnice HPC-a. Na sastanku su predstavljeni izazovi u ostvarivanju prava na spajanje obitelji iz prakse HPC-a, nakon čega je uslijedila rasprava. Druga točka dnevnog reda o kojoj se raspravljalo na sastanku je bio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o statusu i radu državljana trećih zemalja u Republici Hrvatskoj. Prisutne se uputilo u komentare koje je HPC postavio u javnom savjetovanju koje je provedeno za spomenuti pravilnik te na koji način, prema mišljenju HPC-a, isti mijenja postupak spajanja obitelji. Prisutnima se na sastanku također predstavio nacrt letka za spajanje obitelji, izrađenog od strane HPC-a i UNHCR-a, a koji će biti preveden na više jezika te će biti koristan kao alat za osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH u svrhu ostvarivanja prava na spajanje obitelji. Na sastanku se raspravljalo o izazovima s kojima se susreću osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH odnosno članovi njihove uže obitelji, kada pokreću postupak spajanja obitelji. Poseban naglasak je stavljen na djecu bez pratnje, kojima je ostvarivanje tog zakonskog prava teško izvedivo u praksi.