Povodom Međunarodnog dana volontera, 05.12., Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, na svečanoj ceremoniji u HKD Sušak dodijelio je Domu za odgoj djece i mladeži Rijeka nagradu „Organizator volontiranja 2019“

A kako je sve počelo?

„Ako želiš učiniti pravu stvar u pravo vrijeme, onda pokloni to vrijeme našim korisnicima, i to je to!“– s ovim osmišljenim sloganom, za naš Dom, završili smo prve edukacije iz menedžmenta volonterstva, a one datiraju od 2008.g. Odmah smo, s prvim volonterima, stečena znanja pretočile u praksu. Vodimo svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o volonterstvu, a s vremenom i stjecanjem iskustva na navedenom području, istu stalno nadograđujemo. Jedna smo od rijetkih ustanova koja ima Pravilnik o radu s volonterima, razrađene standarde kvalitete i brojne upitnike kojima evaluiramo cijeli volonterski program. Za ove potrebe opremili smo „Volonterski kutak“ sredstvima iz projekta PORIV – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva koji smo prije nekoliko godina provodili u partnerstvu s Udrugom SMART. Od tada, u tom prostoru, kreiramo naše ideje koje onda provodimo u djela.

Redovito organiziramo volontiranje za vanjske volontere koji su najčešće studenti Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, ali i drugih usmjerenja. U 2019.g. imali smo 20 vanjskih volontera s odrađenih 1157 volonterskih sati. Neki od njih su i naši dugoročni volonteri pa je, primjerice, jedna od njih, u 2018.g., dobila nagradu „Volonter godine“. Zapravo, naša specifičnost je što smo postali poligon za brojne studente koji kod nas izvršavaju praktični dio nastave na volonterskoj osnovi.

No, još smo po nečemu prepoznatljivi i posebni. Osim što uključujemo vanjske volontere, od 2013.g., imamo oformljen i vrlo aktivan volonterski klub unutar Doma kojeg čine naši korisnici i koordinatorice volontera (Mara, Danka, Sandra i Jelena). Vremenom smo počeli organizirati niz volonterskih akcija po kojima smo postali poznati unutar lokalne zajednice. Zapravo, skoro svi znaju za naše ljubičaste majice. Na taj način kod naših korisnika potičemo osjećaj humanosti, altruizma, tolerancije, samopouzdanja, pripadnosti zajednici, pozitivne afirmacije…

Sve ove godine dodatno se educiramo i kontinuirano surađujemo s Udrugom SMART kojoj smo iznimno zahvalni, jer nas često u svojim edukacijama ističu kao primjer dobre prakse. Uz takvu podršku nije nam teško posvetiti se svim zadacima koje pozicija koordinatora volontera zahtjeva u vidu brojnih inicijalnih razgovora, orijentacijskih razgovora, pisanja ugovora, priprema i vođenja dokumentacije, kontaktiranja s udrugama, ustanovama i mjesnim odborom u organiziranju raznih volonterskih akcija. Na kraju, na godišnjoj razini, podnosimo izvješće organizatora volontiranja nadležnom ministarstvu.

Sav naš trud i angažman kroz cjelokupni ovaj period, u 2019.g., odlučili smo verificirati kroz natječaj za Organizatora volontiranja. Kaže se da je najteže donijeti odluku…..a kad smo to napravili, prihvatili smo se „posla“ uz podršku naše ravnateljice. Slijedilo je ispunjavanje nominacijskog obrasca kroz koji smo se ujedno prisjetili svega što smo odradili na području volonterstva u 2019.g. Pribavili smo preporuke od naših dugogodišnjih suradnika: Mjesnog odbora Podmurvice, Udruge „…i djeci s ljubavlju…“ i naše nezamjenjive dugoročne volonterke, Elizabete Ribarić, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. I onda je uslijedilo iščekivanje. Iskreno, bile smo samouvjerene, pune nade i gotovo svakodnevno se međusobno šalile na temu „Kipić je naš!!!“ ….. i onda je jednog jutra zazvonio telefon i čujemo „Halo, Marta iz Smarta“ javlja „Pobijedile ste!!!“……obuzeo nas je osjećaj ponosa i satisfakcije što smo u našoj lokalnoj zajednici i županiji prepoznati kao ustanova koja je dala veliki doprinos razvoju volonterstva.

I za kraj, što reći……VOLONTIRAJTE S NAMA!