Tjedan od 9. do 15. prosinca 2019. bio je obilježen pjesmom i veseljem. Nakon održane priredbe i domjenka za naše goste, ručka za ekipu iz stacionara u Čandekovoj …..uslijedio je logičan završetak za vikend 14. i 15. prosinca 2019. E, to je bio šlag na torti!

S našim profačima smo dogovorili obilazak Adventa na Trsatu, Korzu i Opatiji. Koje li čarolije! Tisuće lampica, poput božićnog čarobnog praha, unijele su blaženi mir na ulice, zgrade i stabla našega grada. Nemoguće je opisati naše osjećaje dok smo ulazili u prostor Trsatske gradine. Jednom riječju bilo je „wauuu“. Kao da smo zakoračili u neku drugu dimenziju, povijesni svijet bajki i mašte. Dok smo šetali prostorom gradine, profesori su nam objašnjavali priče o najvećoj europskoj Votivnoj kruni, atrakciji najveće kuglice ispred ulaza na gradinu, legendi o trsatskim zmajevima, Božićnim jaslicama izrađenima u Rimu i još koječemu. Iskreno, malo smo toga zapamtili jer nas je obgrlila i začarala ljepota na desetke tisuća lampica koje su svojim treptajima k nama unosile blaženstvo Božića.

Nakon što smo se spustili s Trsata do naše riječke šetnice Korza, vidjeli smo ljude koji, u ritmu božićne glazbe, ushićeno kupuju poklone svojim najbližima šetajući ispod svjetlucave mreže dobrih želja. Dok smo šetali prigodno ukrašenim opatijskim parkovima osjećali smo dostojanstveni mir i spokoj gradića kojeg , kako kaže profesorica, nazivaju starom damom. Nismo skužili zašto, jer nama baš djeluje mladolika i zavodljiva, a u ovo vrijeme Adventa je naročito „top“.

Po povratku u Dom na našim Odjelima je zavladalo je zatišje…. ali ne bilo kakvo…..to je bio spokoj, mir, tišina, Božićni šapat naših najintimnijih očekivanja, osobnih čarolija, želja, osjećaja onoga najvažnijega….ljubavi ljudi koje mi volimo i koji vole nas!