Potaknuti kampanjom „Svako dijete treba obitelj“, održali smo radionicu na tu temu i pokrenuli raspravu. Neki od korisnika i korisnica, koji se trenutačno nalaze na Dijagnostici, i sami dolaze iz udomiteljskih obitelji, stoga su iznijeli svoja iskustva i viziju kako bi ona trebala izgledati. Za početak, svi su se složili kako bi udomiteljska obitelj trebala pružati istu, čak i veću količinu ljubavi, topline, razumijevanja i osjećaja zajedništva od primarne. U tim obiteljima djeca bi se trebala osjećati sigurno, zaštićeno, poželjno i u svakom trenutku dobrodošlo.

„I djeca i udomitelji trebali bi brinuti jedni o drugima“ naglasila je jedna djevojčica i ostale potaknula na ideju da putem kolaža prikažu svoju viziju povezane i harmonične udomiteljske obitelji. Na slici je vidljiva uzajamna radost i sreća, čak i njihova poistovjećenost od izgleda do ponašanja.

U zajedničkom suživotu djeca su odredila i „svoja“ pravila ponašanja, dali su do znanja da taj sklad uvelike ovisi i o njima. Navela su da, prije svega, moraju biti pošteni, dobro surađivati, ne svađati se, izraziti svoje želje… i puno, puno međusobno razgovarati.

Sigurno ćete se složiti s nama da su naša djeca dobro zaključila kakav bi trebao biti suživot u udomiteljskoj obitelji te da je njihova vizija realna.