Navedeni datum određen je u Hrvatskoj kao sjećanje na nemili događaj na zagrebačkom općinskom sudu kada je, tijekom brakorazvodne parnice, muškarac ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a ranio zapisničarku. Podsjetimo, obitelj bi trebala biti najsigurnije okruženje, a ne mjesto za nasilje nad ženama. Zapravo, većina žrtava obiteljskog nasilja su žene, a počinitelji bračni, izvanbračni ili bivši suprug.

Tom danu odlučili smo posvetiti posebnu pažnju te smo proveli diskusiju s našim korisnicima na Odjelu dijagnostike. Iznosili su svoje stavove i zaključke, osudili takav način postupanja te sve to stavili na papir. I u radovima se mogla uočiti zrelost u razmišljanju, netoleriranje takvog oblika ponašanja te zalaganje da se nasilnici kazne i da im se onemogući alkoholiziranje. Većina njih, na žalost, bila je svjedokom nasilja u biološkoj obitelji tako da su njihovi stavovi prilično oštri: „Nasilnike treba pritvoriti, zatvoriti, ne dati im da žive!“ Jedan dječak u grupi nadodao je, unatoč tome što je malen, da bi pozvao policiju ukoliko bi vidio da muž tuče ženu. I ostali su se složili s time i istaknuli da je to prvi korak u suzbijanju nasilja. Njima nasilje predstavlja maltretiranje, udaranje, vrijeđanje, omalovažavanje te su mišljenja da svako nasilno ponašanje treba prijaviti i primjereno kazniti kao primjer ostalima da isto ne čine. Svi su se složili s izjavom jedne korisnice: „Stop nasilju nad ženama, pomozite im!“.

Kroz daljnji rad uočeno je kako ih je tema zainteresirala, posebno nepravda, i uz pisanje, nastavili su na glas raspravljati te se izjasnili kako „Svi imaju pravo na slobodu“, da „Svijet može biti okrutan, ali nemojte biti i vi!“, „Nasilnici sramite se! Svijet ne bi postojao da nema žena!“

Svi smo se složili da je bilo koji oblik nasilja za svaku osudu, a onda smo našim korisnicima nametnuli promišljanje da li i nasilnicima treba pomoć. Najprije je nastao tajac, a onda se razvila vrlo žučna diskusija, prava „parlaonica“, s argumentima „za“ i „protiv“. Opet smo se iznenadili koliko naši korisnici znaju imati vrlo argumentirane stavove kada se radi o ovako osjetljivim temama.