Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758
+385 (51) 672 282

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Kozala:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti PDB Gornja Vežica

U petak 20. 4. Poludnevni boravak pri OŠ Gornja Vežica posjetio je Gradski bibliobus, autobus koji je prenamijenjen u malu knjižnicu na kotače. Od nedavno njegova ruta je blizu naše škole pa smo odlučili to iskoristiti. Svaki učenik dobio je i besplatno članstvo na godinu dana te se nadamo da će taj poklon biti dobro iskorišten. Želja je približiti kulturu čitanja i odmaknuti se od one već dobro poznate „sve lektire su dosadne, čitanje je dosadno“. Otkriveni su tako stripovi poput „Iznogud“, „Gaston“, ljubavni romani koji su se ispostavili dosadnima (izjava djevojčice koja je započela čitanje takvog romana). Priliku za pronalazak zanimljivijeg štiva učenici će imati svaka dva tjedna kada se bibliobus ponovno parkira blizu naše škole. Područje slobodnog vremena pokušavamo kreirati na jedan drugačiji način, čitajući. Zadovoljni smo čak i samim pokušajem čitanja jer kako Henry David Thoreau kaže „Koliko je samo ljudi započelo novu eru u svom životu pročitavši knjigu!“. Zahvaljujemo i Gradskoj knjižnici Rijeka na predivnom poklonu.

Dana 2. listopada, uoči proslave blagdana sv. Franje Asiškog, u sklopu terenskog poludnevnog boravka, naša djeca iz Poludnevnog boravka Srdoči i Poludnevnog boravka Gornja Vežica,  imala su priliku za jedno nezaboravno iskustvo. Riječ je zapravo o posjetu Trsatu koji je uključivao razgledavanje Svetišta Majke Božje Trsatske. Na početku smo obišli Aulu pape Ivana Pavla II. gdje su nas dočekala braća franjevci . Tamo su nas upoznali kratko sa svojim životom te izazvali veliko zanimanje naše djeca koja su im postavljala razna pitanja. Ubrzo smo se uputili u razgledavanje Svetišta, obišli smo Kapelu zavjetnih darova i zapalili smo svijeću. Nakon toga, uputili smo se na vidikovac, trsatsku Forticu odakle smo kao na dlanu vidjeli dragu nam Rijeku te dobar dio našeg Kvarnera. A tada je nastupilo posebno zadovoljstvo i izazov. Mladi su franjevački novaci djecu izazvali na nogometnu utakmicu. Tko je bolji? I tako se samostanska livada pretvorila u nogometni teren. Nezaboravno iskustvo i odgojiteljima i djeci. Na kraju, puni pozitivnih dojmova i novih iskustava otišli smo svojim kućama.

Nakon što smo uredili našu učionicu, prije proslave 5. obljetnice PDB-a u OŠ Gornja Vežica, svi smo se zajedno okupili i povezali u izradi panoa sa našim fotografijama.

Rezuckali smo slike, kolaže, birali najbolje fotografije. Svatko je tražio sebe, kometrirao kako je ispao na fotografiji, a nije nedostajalo ni komentiranje drugih PDB-ovca (koje je ipak bilo interesantnije).

Iako gotovo svaki dan te fotografije stoje na panou i svi smo ih do sada toliko puta vidjeli, zanimljivo je kako svaki dan gotovo svako dijete barem na tren ode do panoa i gleda, smije se, komentira taj naš pano.

Ova aktivnost dokaz je da je proces odgoja, proces koji uključuje i osobu i grupu. Svatko voli kada sebe u tome pronađe i osvijesti ujedno da je dio neke grupe, u ovom slučaju našeg PDB-a.

Krajem svibnja, odlučili smo da javno izložimo tablicu množenja u našem PDB-u. S njom se gotovo svakodnevno susrećemo, a često je i zaboravimo. Zato, dok stoji na zidu PDB-a svakako će nam pomoći u učenju i ponavljanju množenja i dijeljenja.

Kako to ne bi bile same brojke, odlučili smo napraviti lentu gdje svaki broj nosi određena životinja. I tako je nastao ne samo didaktički materijal, već i novi ukras za naš novoobojeni zeleni zid.

Pogledajte i vi naše životinjice. Zovu li i vas da ponovite tablicu množenja?

Rad u PDB-u poprilično je dinamičan. Ponekad su nam djeca raspoložena za stare poznate igre (nogomet, košarka), dok je nekad potrebno osmišljati nove načine igara. Iako nikad ne znamo kako će one biti prihvaćene, uvijek je zadovoljstvo kada ih djeca usvoje. Tako smo na početku godine naučili igrati igru zvanu obrnuto skrivača. Tada našim školskim igralištem zavlada trčanje, vikanje i potraga, a adrenalin nam svima postane suigrač.

Kada nam dosadi veća tjelesna aktivnost (a to je gotovo nikada), približimo se našoj ploči i zaigramo morskog psa. To je inačica igre vješala, kada djeca pogađaju slova da dođu do riječi. Kreativnosti nikada ne nedostaje, a zadavanje riječi postaje cilj igre (čak prije samog pogađanja).

Da ostanemo u jednoj edukativnoj klimi, katkada se odigra stara dobra igra zvana gradovi – države, iako našoj djeci baš omiljena, upravo zbog prva dva pojma i razlikovanja istih. Zanimljivo je promatrati kako se djeca s vremenom užive i nastoje što bolje upotrijebiti svoje znanje koje su učili negdje u školi.

Pravila ponašanja u našem poludnevnom boravku, izvješena su na zidu od samog početka, odnosno osnivanja ove vrste socijalne usluge u OŠ Gornja Vežica. Nedavno smo gotovo u potpunosti preuredili našu prostoriju pa smo se odlučili i na „reviziju“ naših pravila ponašanja. Razgovarali smo o tome što se treba raditi u poludnevnom boravku, koja su ponašanja poželjna i pristojna, a koja nisu i sl.

Zajednički smo odredili 11 pravila ponašanja te uredili naš novi plakat koji se nalazi na panou i svaki nas dan podjeća na ono što trebamo odraditi.

Na kraju radnog dana, zajedno smo sjeli na grupni sastanak i odredili koja ponašanja ne odgovaraju našim postavljenim pravilima i koja treba mijenjati. Ujedno smo zajedno napisali nekoliko aktivnosti i situacija koje uključuju određeno pravilo.

S obzirom da smo kao PDB Gornja Vežica proglašeni najsložnijom ekipom osvojivši treće mjesto na IV. Proljetnom malonogometnom turniru za nagradu smo dobili 3D puzzle koje predstavljaju globus.

Iako ta nagrada na početku djeci nije predstavljala nešto interesantno, ubrzo je ona postala trodnevna slobodna aktivnost našeg PDB-a. Makar se slaganje puzzli i ne čini kao nešto ˝posebno˝, nas je to slaganje poprilično povezalo. Riječ je o specifičnim puzzlama koje se slažu u oblik zemaljske kugle i tvore kartu (globus) svijeta. Zapravo, ovim puzlama dobili smo jedno novo pomagalo u učenju geografije. Bilo je jako zanimljivo, a gotovo su se sva djeca okušala u slaganju tih puzzli.

Neki su ponovili raspodijelu kontinenata, imena raznih država, raspodjelu svjethim mora i oceana, a svi su se učili strpljenju i preciznosti. Na početku gotovo nemoguća misija, a danas još jedan vidljiv trag naše sloge.

Naši korisnici Poludnevnog boravka u domu te Poludnevnih boravaka u osnovnim školama Podmurvice, Zamet, Srdoči, Brajda, Gornja Vežica i Pehlin,  sa svojim odgojiteljima,  odlučili su da ove godine obiđu neke od gradova i znamenitosti u Istri.

Obzirom da se radi o našem najbrojnijem Odjelu, išli smo u dva navrata, 29. i 30. svibnja. Lijepo vrijeme pružilo nam je pravu priliku za odmor, zabavu, istraživanje nepoznatog krajolika i znamenitosti. Naše prvo odredište bio je gradić Višnjan u kojem smo posjetili jednu od najuspješnijih zvjezdarnica u svijetu po broju otkrivenih asteroida, malih nebeskih tijela.

       U organizaciji Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka, i ove je školske godine, održan nogometni turnir, dana 24. 04. 2015. godine. Kako se isti održava početkom proljeća već drugu godinu, nadamo se da će vremenom postati tradicionalnim. Pripreme za turnir naših korisnika trajale su poprilično dugo. No, svi smo s velikim nestrpljenjem jedva čekali početak kako bi što bolje, na nogometnom terenu, prezentirali svoje ekipe. Domaćin je i ove godine bio PDB Gornja Vežica. 

U organizaciji Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka, dana 9.05.2014. održan je Proljetni nogometni turnir svih PSP odjela osnovnih škola Podmurvice, Brajda, Zamet, Srdoči i Gornja Vežica...