Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Pehlin:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti - Dijagnostika

Svakodnevno se iz naše kuhinje šire primamljivi mirisi fino kuhane hrane, pečenih kolača, a nađe se i pokoja pizza. Svaki dan se jedu ukusni obroci, traže se repete i daju komentari: "mmmm...kuhari, tako je bilo dobro" i zapitkuje se što se kuha za slijedeći obrok. Kako su nam se bližili blagdani, djeca su dala ideju da im za zahvalu priredimo iznenađenje. Bili smo poput Grincha, ali nismo ukrali Božić, već samo pano. Ideje su padale, smijeha je bilo na pretek i na kraju pogledajte što smo priredili našim Masteršefovima: Vesni, Radi i Kikiju!

naslovna

Tako smo nestrpljivi! Stalno virimo kroz prozor i ne možemo dočekati da nam stigne Božić i Nova godina. A jesmo se nagurali, natječemo se tko će ih prvi ugledati. Tako nam je lijepo, ugodno i toplo, djedice nam pjevaju, vatrica nam gori, pokloni su spremni. Ma dođite nam više!

note

„Hej, zvončići, zvončići, zvone cijelu noć, i ostaju u sjećanju što nikad neće proć…“
„Pahuljice padajte meke i guste, na široke ceste i stazice puste,
jer već se bliži onaj čas, kad nama dođe Djeda Mraz…“
Kad padne Badnja noć, kad skupimo se svi mali i veliki, kompletna family…“

Već nam je postalo tradicijski obilježiti rođendan svakog našeg korisnika, ukoliko u tom periodu boravi kod nas. Proces pripreme posebno ih veseli pa smo tako iznenadili i našeg Nenada da ćemo i njegov rođendan prikladno obilježiti.

Happy

Za vikend je profesorica Mateja bila glavna slastičarka, a šegrti su bili ostali korisnici među kojima se najviše isticao budući slavljenik. Torta se ukrasila, prsti se polizali, društvena prostorija se uljepšala i sve je bilo spremno za početak zabave.

Dana 27.11., čestitari su počeli stizati i proslava je krenula!

Kao što svi znamo, Konvencija o pravima djeteta je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima. Da se podsjetimo, usvojen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20.11.1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje svaka država potpisnica Konvencije mora jamčiti svakom djetetu. Republika Hrvatska prihvatila je Konvenciju o pravima djeteta 1991. godine. Dakle, sva djeca tj. osobe mlađe od 18 godina, moraju biti upoznate s temeljnim pravima djeteta kako bi postale svjesne svojih prava, načina njihova stjecanja, ali i zaštite u slučaju njihova ugrožavanja od strane drugoga.

Čest je slučaj da naše grupe na Odjelu dijagnostike, savjetovanja i prihvata sačinjavaju djeca i mladi različitih pa i nepomirljivih interesa. Još češći slučaj su pokušaji naših odgajatelja da se na različite načine dovijaju kako te razlike pomiriti. Jedna takva priča započela je na opservaciji između dva mladića i dvije profe (mlade naravno! J). Rijeka vs. Zadar, Armada vs. Tornado, kulen vs. dagnje, psihologinja vs. soc.pedagoginja! Sve je moglo grozno završiti, ali nije! Rješenje: GLAZBA! I to ne bilo kakva, nego RAP GLAZBA!

Tko se boji strave još? Vještice i vještaci ušli su u umove korisnika na Odjelu dijagnostike. Nabavili smo im bundeve od kojih su stvorili „jeza likove“. S guštom su pristupili radu i oživili „dva straaaašna čudovišta“!

2 3

Kako je Mali princ putovao od planete do planete da bi upoznao sebe i svoju ružu, tako je došao i na Zemlju. Produžio je svoje putovanje i stigao na Odjel dijagnostike gdje su ga dočekali naši korisnici. Dugo se družio s njima, pričao im o svojoj ruži koju je ostavio na maloj planeti te sada nakon toliko viđenog siguran je da će joj se vratiti. Naša djeca pričala su mu svoje životne priče, iskustva i doživljaje sa svojih „putovanja“. Pozorno ih je slušao te s njima podijelio razmišljanje o životu naglasivši da su rad, iskreno prijateljstvo, istina i ljubav bit života bez kojih se ne može. Dojmio ih se njegov zaključak da se ljubav gradi strpljivo i polako te da uvijek dobijemo onoliko koliko drugima dajemo!

Počela je nova školska godina, opet smo svi na okupu. Svatko ima neke „bube u glavi“ pa im često ponašanje kvari. I zato smo doskočili do poznatih nam pravila kako bi bube nadmudrili i novom stazom lijepog ponašanja krenuli!

„Neka su djeca više od drugih izložena riziku od kršenja prava. Zato država mora osobito štititi prava osjetljivih i ranjivih skupina djece“.

S tom su se izjavom složili naši korisnici koji su bez poteškoća definirali ranjive skupine djece: „djeca s teškoćama u razvoju, pripadnici nacionalnih manjina, „zločesta djeca“, djeca koja žive u ustanovama – dječjim i odgojnim domovima, djeca bez roditelja, djeca u sukobu sa zakonom, djeca čiji su roditelji u zatvoru, djeca izbjeglice…“

Putem radionice obilježili smo mjesec rujan, kao mjesec u kojem se naglasak stavlja na ranjive skupine djece.

Evo ga, stiglo je! Svi smo mu se obradovali, posebice korisnici na našem Odjelu. Poklopilo se da je u grupi bila djevojka, „prava Ličanka“ kojoj smo s prvim danima ljeta omogućili kupanje na Kvarneru. Njoj su se rado pridružili mladići, naši Pakistanci, pohvalivši se svojim akrobatskim vještinama. Iskreno, gladajući njihove vratolomije, ledila nam se krv u žilama, iako su bile visoke temperature. No, vidjevši koliko su spretni krv nam se „otopila“! Naša Ličanka nije imala te vještine, pa je skakala na „bombicu“ koja se dobro uklopila u njihov morski užitak.

Koliko im je bilo zabavno pogledajte na sljedećim fotografijama!

Prvi vikend toploga lipnja obilježili smo na pomalo srednjovjekovni način. Iako je vrijeme pozivalo na morsko osvježenje Marija, Elvis, Fabijan, Naveed i Sajjad su se uz pratnju odgajateljice odvažno uputili na Trsat prkoseći visokim temperaturama. Naša žrtva nije bila teška obzirom da nas je na cilju dočekao Malik fest, odnosno Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera. Dolaskom na odredište primijetili smo vitezove, mačeve, lukove, strijele i pomalo čudno odjevene pojedince. Svi su bili vedri, nasmiješeni te nam na svoj način pokazali kako je to bilo živjeti u prošlosti, kako su se ljudi odijevali, provodili slobodno vrijeme, što su voljeli jesti i piti, koje priče prenositi.

Dana 08.06.2017.g. Elvis, Fabijan i Marija s profesoricama Marom i Jelenom uputili su se na Korzo kako bi se priključili Udruzi „… i djeci s ljubavlju“ za najavu humanitarne akcije „Želimo vježbati vid“. Projekt će se početi realizirati od jeseni i usmjeren je prema svim građanima, roditeljima, odgajateljima, a pod pokroviteljstvom je predsjednice Kolinde Graba-Kitarović. Cilj je prikupljanje sredstava za osnivanje referentnog centra za rehabilitaciju vida, prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj.

Nismo mogli odoljeti, a da ovo ne podijelimo s vama! Toliko toga smo vidjeli i naučili, saživili se s prirodom i čarima kanjona Kamačnik, kojeg smo posjetili s našim prijateljima, školarcima iz poludnevnih boravaka. Oni najhrabriji (a to smo mi), obzirom na stazu koja se proteže rubnim dijelovima stijena koje su mjestimice povezane drvenim mostovima, uživali su u zelenoj avanturi, a profesorice su domišljato odmah organizirale školu u prirodi. Na samom ulazu u kanjon, potok Kamačnik ulijeva se u rijeku Dobru te je prepoznatljiv njihov spoj po bistrini vode. Prošli smo kroz srušenu pilanu od koje kreće staza dugačka 3,2 km i vodi do izvora potoka.

I ove godine od dana 22. do 27. svibnja 2017.g. održana je manifestacija „Hrvatska volontira“ u koju smo se i mi uključili. Naime, Hrvatska mreža volonterskih centara sedmu godinu za redom organizira navedenu manifestaciju kojom se nastoji potaknuti građane i organizacije iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti.

Stranica 1 od 2