Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Pehlin:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti - Dijagnostika

Zeko Ops viri preko ograde i gleda koku, koja je bila vrijedna i ove godine, te nam podarila puno šarenih pisanica. S lakoćom je preskočio ogradu pa joj pomogao napuniti košaru i kolica.

Dan prije rođendana, Evelyn nije ni slutila što joj se sprema! Bila je neraspoložena i tužna, jer je daleko od obitelji i prijatelja. „To će mi biti prvi rođendan kojeg neću slaviti“ rekla nam je. U tajnosti je već bila pripremljena torta, a na sam dan uredili smo dnevni boravak. Odgojiteljima s drugih odjela rečeno je da upute djecu na rođendansku proslavu.

Dana 17.03. sve je bilo spremno za zabavu! Okupili smo se u većem broju, pokloni i lijepe želje prštale su na sve strane, slavljenici se vratio osmjeh na lice, ponosno je rezala tortu. Svi okupljeni zapjevali su joj:

„Sretan rođendan ti, sretan rođendan Evelyn…“ 1

Na Odjelu se osjetilo proljeće, iako je vani bila studen i zima! Profesorica Jelena s korisnicima, subotnje popodne odlučila je pretvoriti u cvjetno! Donijela je sadnice maćuhica, šafrana, sukulenata i jagode te glinene teglice. Djeca su najprije zainteresirano prionula oslikavanju vaza, a potom u njih posadila nabrojano cvijeće.

„Ovo je naš dan u godini!“rekle su korisnice i odlučile ga obilježiti! Međusobno su si čestitale, odgojiteljicama u kancelariji poklonile buket ruža te odlučile slikovno predočiti svoje želje i snove na panou. U skladu s buketom, koji je bio raznolikog kolorita, bila su i njihova promišljanja! No, bez obzira na razne vrste predočenih zanimanja, zaključile su kako Žena može biti najbolja u bilo čemu.

Emotions, Emozioni, Passions, Emotionen, Emoce, Følelser, 感情, Las emociones…

Jeste li ikada uzeli malo vremena za sebe, duboko udahnuli, zatvorili oči i svojim unutarnjim očima pogledali u sebe? Jeste li možda naišli na koju emociju? Zasigurno jeste! Gdje ste je pronašli? Možete li reći o kojoj se emociji radi? Ima li možda boju? Pa nastavljate put dalje u sebe, i hop! Evo još jedne, pa još jedne… Neke tako jasne, neke zbunjujuće. Neke ugodne, a neke suviše neugodne da samo proletimo pored njih…

Eh da! Taj naš čuveni svijet emocija!

Bili smo hrabri i krenuli na put!

Na početku smo pričali, filozofirali, debatirali, svi smo bili jako pametni!

Pred Valentinovo na Odjelu je vladao metež i gungula. Stalno se nešto šaputalo, dogovaralo, u tajnosti se radili planovi, ali nikako da djeca iznesu o čemu raspravljaju. Napokon, najhrabriji je progovorio: „Svi imamo simpatije, bliži se Valentinovo, što da im poklonimo?“ Profesorice su odmah priskočile u pomoć i rekle im da je pisana riječ jedan od najdražih poklona koje možemo dati. Pisalo se, crtalo, bojalo, izrezivalo, lijepilo, a sve sa željom da im ostane uspomena na prvu ljubav. Neki su čak otkrili da imaju pjesničku dušu. Svoju nadarenost pretočili su u stihove i njima poslali poruke svojim ljubavima.

Riječki karneval na

Dijagnostici morcic

 

 

Kada Rijekom zavlada poznato peto godišnje doba – maškarano ludilo, rekli smo našim korisnicima da odaberu da li će se pridružiti maškarama na Korzu ili ćemo se zabavljati na našem Odjelu. Više im se svidjela druga opcija te smo Odjel danima pretvarali u maskenbal pozornicu. Gotovo svaki drugi dan htjeli su biti netko drugi, tako da nije nedostajalo kraljeva, careva, bubamara, princeza, klaunova, duhova, gusara, leptira... Kako je to izgledalo pogledajte…

Svakodnevno se iz naše kuhinje šire primamljivi mirisi fino kuhane hrane, pečenih kolača, a nađe se i pokoja pizza. Svaki dan se jedu ukusni obroci, traže se repete i daju komentari: "mmmm...kuhari, tako je bilo dobro" i zapitkuje se što se kuha za slijedeći obrok. Kako su nam se bližili blagdani, djeca su dala ideju da im za zahvalu priredimo iznenađenje. Bili smo poput Grincha, ali nismo ukrali Božić, već samo pano. Ideje su padale, smijeha je bilo na pretek i na kraju pogledajte što smo priredili našim Masteršefovima: Vesni, Radi i Kikiju!

naslovna

Tako smo nestrpljivi! Stalno virimo kroz prozor i ne možemo dočekati da nam stigne Božić i Nova godina. A jesmo se nagurali, natječemo se tko će ih prvi ugledati. Tako nam je lijepo, ugodno i toplo, djedice nam pjevaju, vatrica nam gori, pokloni su spremni. Ma dođite nam više!

note

„Hej, zvončići, zvončići, zvone cijelu noć, i ostaju u sjećanju što nikad neće proć…“
„Pahuljice padajte meke i guste, na široke ceste i stazice puste,
jer već se bliži onaj čas, kad nama dođe Djeda Mraz…“
Kad padne Badnja noć, kad skupimo se svi mali i veliki, kompletna family…“

Već nam je postalo tradicijski obilježiti rođendan svakog našeg korisnika, ukoliko u tom periodu boravi kod nas. Proces pripreme posebno ih veseli pa smo tako iznenadili i našeg Nenada da ćemo i njegov rođendan prikladno obilježiti.

Happy

Za vikend je profesorica Mateja bila glavna slastičarka, a šegrti su bili ostali korisnici među kojima se najviše isticao budući slavljenik. Torta se ukrasila, prsti se polizali, društvena prostorija se uljepšala i sve je bilo spremno za početak zabave.

Dana 27.11., čestitari su počeli stizati i proslava je krenula!

Kao što svi znamo, Konvencija o pravima djeteta je prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima. Da se podsjetimo, usvojen je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 20.11.1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje svaka država potpisnica Konvencije mora jamčiti svakom djetetu. Republika Hrvatska prihvatila je Konvenciju o pravima djeteta 1991. godine. Dakle, sva djeca tj. osobe mlađe od 18 godina, moraju biti upoznate s temeljnim pravima djeteta kako bi postale svjesne svojih prava, načina njihova stjecanja, ali i zaštite u slučaju njihova ugrožavanja od strane drugoga.

Čest je slučaj da naše grupe na Odjelu dijagnostike, savjetovanja i prihvata sačinjavaju djeca i mladi različitih pa i nepomirljivih interesa. Još češći slučaj su pokušaji naših odgajatelja da se na različite načine dovijaju kako te razlike pomiriti. Jedna takva priča započela je na opservaciji između dva mladića i dvije profe (mlade naravno! J). Rijeka vs. Zadar, Armada vs. Tornado, kulen vs. dagnje, psihologinja vs. soc.pedagoginja! Sve je moglo grozno završiti, ali nije! Rješenje: GLAZBA! I to ne bilo kakva, nego RAP GLAZBA!

Tko se boji strave još? Vještice i vještaci ušli su u umove korisnika na Odjelu dijagnostike. Nabavili smo im bundeve od kojih su stvorili „jeza likove“. S guštom su pristupili radu i oživili „dva straaaašna čudovišta“!

2 3

Kako je Mali princ putovao od planete do planete da bi upoznao sebe i svoju ružu, tako je došao i na Zemlju. Produžio je svoje putovanje i stigao na Odjel dijagnostike gdje su ga dočekali naši korisnici. Dugo se družio s njima, pričao im o svojoj ruži koju je ostavio na maloj planeti te sada nakon toliko viđenog siguran je da će joj se vratiti. Naša djeca pričala su mu svoje životne priče, iskustva i doživljaje sa svojih „putovanja“. Pozorno ih je slušao te s njima podijelio razmišljanje o životu naglasivši da su rad, iskreno prijateljstvo, istina i ljubav bit života bez kojih se ne može. Dojmio ih se njegov zaključak da se ljubav gradi strpljivo i polako te da uvijek dobijemo onoliko koliko drugima dajemo!

Stranica 1 od 2