Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Pehlin:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti - Dijagnostika

Otvorili smo kartu, ucrtali koordinate, dižemo sidro i krećemo na plovidbu! Osvrćemo se na prethodno „putovanje“ kroz 2017./2018.g. i zaključujemo da je bilo dinamično, puno iznenađenja. Susretali smo se s „dobrim dupinima“, „sirenama“, ali i „morskim psima“! Sve smo to hrabro i odlučno odradili tako da možemo reći da je bilo uspješno putovanje. Stoga ne iznenađuje da smo digli sidro, razapeli jedra i svi zajedno zaplovili putem otoka G.O. – a. 

Povodom dana grada Rijeke, i obilježavanja Blagdana svetoga Vida, odlučili smo se i mi malo maknuti iz svakodnevne rutine, i opustiti se u šetnji Gradom koji teče ©.

Krenuli smo Korzom te se najprije zaustavili na Trgu Ivana Koblera;  trebalo nam je malo hlada i osvježenja… A gospodin Kobler, nas je svojim djelom Memorie per la storia della liburnica città di Fiume, inspirirao da i mi ovim malim člankom obilježimo našu Piccolu memoriu della passeggiata per la città di Fiume J . Nastavili smo do Katedrale Sv. Vida, gdje smo otišli malo utišati misli i pomoliti se za naše najbliže. 

Bio je to datum 26.05., vrijeme dežurstva i vrijeme da se dokaže kako i mi imamo „Mens sana in corpore sano“ (u zdravom tijelu zdrav duh). Pretpostavljate o čemu se radi? Možemo vam malo pomoći… nogomet, odbojka, tenis… tako je!!! Radi se o sportu, a dan 26.05. je dan kada se obilježava Svjetski dan sporta. Odlučili smo mu i mi pridonijeti svojom aktivnošću i odati počast nekima od njih. Tako se osim nogometa, odbojke i tenisa odigrao i badminton, a bilo je i natjecanja u plivanju. Postavili smo se na položaje, branili svoj dio tima i naravno dobro se zabavili. Dan nam je bio ispunjen pozitivnom energijom i smijehom te smo se nakon odigranih i neriješenih rezultata osjećali ispunjeni i sretni što u sebi imamo snage, volje i želje igrati se i pritom osjećati zajedništvo, a ne rivalstvo. U potpunosti smo iskoristili dan što savršeno opisuje još jedna vrlo poznata latinska izreka, a glasi „Carpe diem“.

Ove godine malo duže smo ga čekali, a onda je stiglo punim intenzitetom. Jedna grupa djece započela je pripremu za njegov dolazak, a slijedeća ga je dočekala! Pijetao

je zakukurikao 01, ptičice zacvrkutale 02,a cvijeće zamirisalo 03!

N: „Profesorice šta radite?“

P: „Evo razmišljam što možemo raditi povodom Praznika rada“

L: „Kako mislite RADITI? Zar ne bi trebali raditi NIŠTA?“

P: „Upravo tako! Samo tražim idealno mjesto gdje možemo raditi NIŠTA!“

I: „Ja Vas ne razumijem…“

P: „Sjednite u auto i sve će vam biti jasno! Izaberite: grah na Viškovu, Ronjgima, Kastvu, Grobniku…?“

N,L,I: „Grobnik“

P: „Dogovoreno“... 

Nismo mogli dozvoliti da nam promaknu Samantine kreativne sposobnosti, a da vam ih ne pokažemo! Tijekom boravka kod nas, rado je crtala i okupirala se tom aktivnošću. Tako je uočila postojeći Kućni red Odjela i samoinicijativno predložila da ga prepiše i osvježi. Izborom boja, maštovitih detalja, unijela je vedrinu i pozitivnu energiju te pridonijela lakšem prihvaćanju pravila ponašanja i obaveza korisnika. Sve je sada puno jednostavnije i prihvaćanje Kućnog reda nikada nije bilo lakše.

Zeko Ops viri preko ograde i gleda koku, koja je bila vrijedna i ove godine, te nam podarila puno šarenih pisanica. S lakoćom je preskočio ogradu pa joj pomogao napuniti košaru i kolica.

Dan prije rođendana, Evelyn nije ni slutila što joj se sprema! Bila je neraspoložena i tužna, jer je daleko od obitelji i prijatelja. „To će mi biti prvi rođendan kojeg neću slaviti“ rekla nam je. U tajnosti je već bila pripremljena torta, a na sam dan uredili smo dnevni boravak. Odgojiteljima s drugih odjela rečeno je da upute djecu na rođendansku proslavu.

Dana 17.03. sve je bilo spremno za zabavu! Okupili smo se u većem broju, pokloni i lijepe želje prštale su na sve strane, slavljenici se vratio osmjeh na lice, ponosno je rezala tortu. Svi okupljeni zapjevali su joj:

„Sretan rođendan ti, sretan rođendan Evelyn…“ 1

Na Odjelu se osjetilo proljeće, iako je vani bila studen i zima! Profesorica Jelena s korisnicima, subotnje popodne odlučila je pretvoriti u cvjetno! Donijela je sadnice maćuhica, šafrana, sukulenata i jagode te glinene teglice. Djeca su najprije zainteresirano prionula oslikavanju vaza, a potom u njih posadila nabrojano cvijeće.

„Ovo je naš dan u godini!“rekle su korisnice i odlučile ga obilježiti! Međusobno su si čestitale, odgojiteljicama u kancelariji poklonile buket ruža te odlučile slikovno predočiti svoje želje i snove na panou. U skladu s buketom, koji je bio raznolikog kolorita, bila su i njihova promišljanja! No, bez obzira na razne vrste predočenih zanimanja, zaključile su kako Žena može biti najbolja u bilo čemu.

Emotions, Emozioni, Passions, Emotionen, Emoce, Følelser, 感情, Las emociones…

Jeste li ikada uzeli malo vremena za sebe, duboko udahnuli, zatvorili oči i svojim unutarnjim očima pogledali u sebe? Jeste li možda naišli na koju emociju? Zasigurno jeste! Gdje ste je pronašli? Možete li reći o kojoj se emociji radi? Ima li možda boju? Pa nastavljate put dalje u sebe, i hop! Evo još jedne, pa još jedne… Neke tako jasne, neke zbunjujuće. Neke ugodne, a neke suviše neugodne da samo proletimo pored njih…

Eh da! Taj naš čuveni svijet emocija!

Bili smo hrabri i krenuli na put!

Na početku smo pričali, filozofirali, debatirali, svi smo bili jako pametni!

Pred Valentinovo na Odjelu je vladao metež i gungula. Stalno se nešto šaputalo, dogovaralo, u tajnosti se radili planovi, ali nikako da djeca iznesu o čemu raspravljaju. Napokon, najhrabriji je progovorio: „Svi imamo simpatije, bliži se Valentinovo, što da im poklonimo?“ Profesorice su odmah priskočile u pomoć i rekle im da je pisana riječ jedan od najdražih poklona koje možemo dati. Pisalo se, crtalo, bojalo, izrezivalo, lijepilo, a sve sa željom da im ostane uspomena na prvu ljubav. Neki su čak otkrili da imaju pjesničku dušu. Svoju nadarenost pretočili su u stihove i njima poslali poruke svojim ljubavima.

Riječki karneval na

Dijagnostici morcic

 

 

Kada Rijekom zavlada poznato peto godišnje doba – maškarano ludilo, rekli smo našim korisnicima da odaberu da li će se pridružiti maškarama na Korzu ili ćemo se zabavljati na našem Odjelu. Više im se svidjela druga opcija te smo Odjel danima pretvarali u maskenbal pozornicu. Gotovo svaki drugi dan htjeli su biti netko drugi, tako da nije nedostajalo kraljeva, careva, bubamara, princeza, klaunova, duhova, gusara, leptira... Kako je to izgledalo pogledajte…

Stranica 1 od 2