Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Pehlin:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti - Muška resocijalizacija

Na Pusnu sredu oprostili smo se od gladi u mirisu fritula i krafni. Za recepte nas ne pitajte jer ih čuvamo u velikoj tajni. Dječaci su vrijedno miješali, mijesili, ribali, pekli i punili slastice koje su bile za prste polizati. Cvrčalo je vruće ulje. Najteži posao bilo je stajati uz štednjak i u znoju paziti da se postigne zlatno smeđa boja. Sami su sebe pohvalili za krafne sa rečenicom da su bolje nego one iz pekare, a i bez usporedbe su bogatije punjene bilo Lino ladom ili marmeladom. Osim korisnika mastili su brkove i svi djelatnici zgrade.

Pusne užance čuvamo i mi!

Vrijeme karnevala, fašnika, mesopusta, poklada i maškara je i nas začaralo. Riječki karneval je peto godišnje doba u kojem vladaju maškare kako gradom pa i našim domom. Korisnici muške resocijalizacije i male skupine sudjelovali su u izboru za najbolji kostim. Mašta je učinila svoje, imali smo šaroliku ponudu maškara za izbor. Kostimi su predstavljali neka zanimanja poput vojnika, bauštelca, princa i čarobnjaka; ali u izboru su se našla i dva profesora našeg doma. Nekoliko dječaka se okušalo i u igranju uloga drugoga spola.

Prije početka zimskih praznika, dakle kratkog rastanka od svakodnevnog suživota te povodom obilježavanja postignutih uspjeha u zadnjih nekoliko mjeseci odlučili smo se počastiti božićnim ručkom. Poklonili smo ga sami sebi što znači da smo zasukali rukave prilično visoko i umastili i zabrašnili ruke. Izbor jela je bio skroman i prigodno tradicionalan, a rezultat svečan te izuzetno ukusan ručak u zapamćenoj atmosferi. U svega par sati organizirali smo se u ekipe za pripremu medenjaka, piletine i francuske salate.

Kod nas je advent ove godine prilično dugo trajao i bio ispunjen različitim aktivnostima. Postepeno smo se pretvarali u pravu malu tvornicu Djeda Božićnjaka. Naši vilenjaci upregnuli su svoje ručice, mozgove i topla srca iz čega je nastalo mnoštvo divnih božićnih ukrasa od kojih smo se teško rastali. Imali smo ideju izraditi kuglice od glinamola, snježne kugle te kuglice od konopa i šljokica. Postali smo pravi mali poduzetnici rukotvorina. Od prikupljanja materijala i van granica našeg grada, izrade proizvoda, traženja tržišta i konačno realizacija prodaje.

Ove godine smo se više posvetili slavljenju Noći vještica. Naši korisnici male skupine i muške resocijalizacije napravili su pravi show. Počeli smo tjedan dana prije. Prvo su nam u ruke pali grejpfruti. Svi smo rezbarili naša strašna lica, a od sočne sredine smo pripremili opasno zdravi koktel. Ukrašavanje smo nastavili sa staklenkama koje su poprimile užasnuta lica, panoima koji su bili popraćeni pričanjem priča od kojih vam se sledi krv u žilama.

   Naši korisnici s odjela Male grupe i Muške resocijalizacije obilježili su Dan kruha (17.10.) i Dan jabuka (20.10.) sjedinivši te dvije zdrave i često upotrebljive namirnice u već poznatu slasticu „jabuke u šlafroku“ (jabuke u tijestu). Za one koji ne znaju "šlafrok" je njemački izraz za muški ili ženski kućni ogrtač. Pa obzirom da jabuke imaju svoj "ogrtač" od tijesta, stare kuharice nazvale su ovu slasticu "jabukama u šlafroku". Ovo je naš recept:

8-dnevni Outward Bound program za mlade u sklopu projekta "Osnaživanjem mladih zajedno protiv nasilja" uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, okupio je skupinu mladih iz cijele Hrvatske u Edukacijskom centru u Velikom Žitniku i priuštio im nezaboravno iskustvo boravka u prirodi, ekspedicije, druženja i stjecanja novih vještina.

Naši korisnici već drugo ljeto sudjeluju u programima u organizaciji Hrvatske škole Outward Bound. Ljetna pustolovina ove godine započela je u Velikom Žitniku, a u njoj su sudjelivali naš Sebastijan i Mateo. Prvi dan je protekao u međusobnom upoznavanju kroz kreativne igre u okružju Velikog Žitnika. Osim iz Rijeke bilo je tu djece iz Lošinja, Ivanca, Splita...Slijedeći dan, nakon ranog ustajanja i tjelovježbe protekao je u učenju vezivanja čvorova i postavljanju šatora.

Korisnici muške resocijalizacije našeg Doma, Leon i Mateo, u pratnji odgajateljice prisustvovali su susretu hrvatske katoličke mladeži koji se od 28. do 30.4.2017.g., održavao u Vukovaru.

Na put smo išli u organizaciji katoličkih skauta Riječke nadbiskupije koji su nas srdačno primili. Krenuli smo sa Jelačićeva trga u Rijeci te uz dva stajanja na odmorištima, u Vukovar stigli oko 22 sata. Putovanje je proteklo u ugodnom razgovoru, pjevanju, smijehu. Nakon dolaska u Vukovarsku gimnaziju koja nam je bila sjedište u kojem smo noćili, ostavili smo stvari te išli u kraći noćni razgled grada. Odmah po izlasku iz gimnazije pogled nam je pao na lagano osvijetljeni vodotoranj koji nas je očarao svojim izgledom te pričom o njegovoj važnosti za grad u vrijeme Domovinskog rata. Vukovar je te noći bio miran i pomalo mističan. Po povratku u gimnaziju poslušali smo katehezu vjeroučitelja Marina Miletića koji nam je dao poticaje za jačanje vjere. Ujutro smo otišli na Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata i u spomen dom na Ovčari. Imali smo sreće što nam je to jutro pratitelj bio profesor povijesti Vukovarske gimnazije, tako da nam je stručno i s puno emocija, prenio događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata. Nakon kraćeg slobodnog vremena, okupili smo se sa više od tisuću mladih u Vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova. Bio je priređen cijelo-večernji program te smo prisustvovali čak i vjenčanju koje je bilo zakazano za taj dan u spomenutoj crkvi. Domaćini su nas bogato ugostili s večerom koja je bila prepuna lokalnih delicija. Vrijeme smo iskoristili i za druženja s našim prijateljima fratrima, lanjskim novacima s našeg Trsata. Nedjelju ujutro smo bili u kraćem razgledu grada te se priključili mnoštvu mladih koji su došli na ovaj susret. Grad je bio prepun pjesme, smijeha i šarenila. Središnje svečano misno slavlje jubilarnog 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži, okupilo je na jednom mjestu, u prostoru pored dvorca Eltz u Vukovaru, oko 30.000 mladih. Liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih sastavljen od 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na kraju slavlja, saznali smo da će se sljedeći susret hrvatske katoličke mladeži održati 2020.g. u Zagrebu, na koji se i mi nadamo doći. Izlet smo zaokružili posjetom spomen domu u Bogdanovcima, mjestu od velikog značaja za obranu Vukovara, u kojem nas je ljubazno primio jedan branitelj te nam ispričao događanja u tom mjestu. Na povratku u Rijeku u autobusu je vladao smijeh i pjesma. Osim predivnih uspomena kući smo donijeli i nova sklopljena prijateljstva.

U pratnji odgojitelja, naši korisnici su 10. 04. 2016.g., bili u posjetu trsatskim franjevačkim novacima. Dočekali su nas otvorenog srca, pričali o povijesti nastanka svetišta, njegovom značaju za grad,  tisućama hodočasnika koji već dugi niz godina dolaze odati svoju zahvalnost i pomoliti se Majci Božjoj Trsatskoj. Razgledali smo unutrašnjost crkve i kapelicu zavjetnih darova, koja svjedoči tome, kako su brojni ljudi doživjeli mnoge milosti te u znak zahvalnosti ostavili razne slike, uokvirene ručne radove, fotografije ili pak neke osobne predmete. Razgledali smo i riznicu svetišta s mnogim vrijednim eksponatima, a najzanimljivije od svega bila je stolica u kojoj je sjedio Ivan Pavao II prilikom svog posjeta Rijeci. Zapalili smo i svijeće te se pomolili za naše potrebe kao pravi hodočasnici. Franjevački novaci su nas počastili sokom i kolačima pa smo ugodno druženje i opuštenu atmosferu iskoristili za mnoga „svjetovna“ pitanja. Iznenadilo nas je kako su novaci vrlo otvoreno pričali o svom životu, motivaciji za ulazak u samostan, vjeri te o tome kako izgleda život u samostanu. Pokušali smo postići dogovor o terminu igranja nogometne utakmice da testiramo i sportske vještine mladih novaka. Nismo propustili priliku da im odmah samouvjereno  najavimo kako ćemo ih sigurno  pobijediti. Osim lijepih sjećanja, sa sobom smo ponijeli i lančić te ga objesivši oko vrata postali simpatizeri franjevaca. Sve u svemu, bilo je to jedno ugodno i zanimljivo provedeno nedjeljno poslijepodne.

 

 

Zbog velike zauzetosti i silnih obveza naših marljivih korisnika, krajem prošle školske godine nismo uspjeli otputovati na planirani zajednički izlet u Istru. Možda to i nije jedini razlog jer mnogi tvrde da je mjesec rujan ljepši. Tako smo u čestim kišnim rujanskim danima pronašli jedan pravi izletnički dan - 21. rujan.

             Tko smo mi? Pa, naravno, Odjel smještaja Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka – ženska i muška resocijalizacija te mala skupina.

Halloween ili Noć vještica praznik je koji se najviše slavi u Americi, no pod utjecajem američkih filmova sve je prihvaćeniji i kod nas. Još uvijek ne postoji navika proslave ovog praznika, koji se u Americi slavi noć uoči Svih svetih, ali se može pronaći neki party, pogledati dobar horor na televiziji ili prostor ukrasiti bundevama.

S obzirom da volimo obilježavati svjetske praznike, ove su godine Noć vještica odlučili obilježiti i korisnici stalnog smještaja (Muška resocijalizacija). Mnogo se vremena provelo u odabiru i izradi materijala za plakat – neizostavne crna i narančasta boja, lanci, duhovi, vještice, šišmiši i nezaobilazne bundeve.