Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

imageimageimageimage


Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka

Vukovarska 49
51000 Rijeka

Telefoni:
Upravna zgrada:
+385 (51) 671 083
+385 (51) 672 480-fax

Dijagnostika:
+385 (51) 672 344

Savjetovanje:
+385 (51) 672 344

Prihvat:
+385 (51) 678 758
+385 (51) 672 282

Mala skupina:
+385 (51) 672 485

Ženska resocijalizacija:
+385 (51) 671 708

Muška resocijalizacija:
+385 (51) 672 282

Sudske odgojne mjere:
+385 (51) 672 485

Poludnevni boravak u Domu:
+385 (51) 674 412

Poludnevni boravci u školama:

OŠ Podmurvice:
+385 (91) 672 4804

OŠ Zamet:
+385 (91) 672 4803

OŠ Srdoči:
+385 (91) 472 4806

OŠ Brajda:
+385 (91) 472 4812

OŠ Gornja Vežica:
+385 (91) 472 4813

OŠ Kozala:
+385 (91) 472 8114

OŠ Opatija:
+385 (99) 264 8018

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Aktivnosti - Muška resocijalizacija

Prije proljetnih praznika, naši dečki opet su zasukali rukave i pripremili uskršnju marendu za sebe i djelatnike. Krenulo se i dan prije kada se šunkica začinila i lagano krčkala do savršenstva. Već poznati po francuskim salatama, opet smo dokazali da znamo biti velika konkurencija našim kuharima. Pažljivo smo očistili malene rotkvice te pripremili mladi luk koji je bio „ljut“ pa smo i brisali suze.

Korak do Stoleta

Stoku slušamo svi. Naš Antonijo i Mateo repaju u svako doba dana i u svakom kutku odjela. Nemoguće je izbjeći te beatove u našem domskom okruženju. Nekad se i tijekom učenja i grupnih sastanaka borimo sa Stokinim rimama. Pokazalo se da je dobar izlazak do kasnih večernjih sati itekako moguć bez ikakvih štetnih stimulansa, potrebna je samo dobra rima, glazba i ples. Doživjeli smo pravu koncertnu atmosferu. Puni isčekivanja i pozitivne vibre, došli smo ranije, strpljivo čekali (naravno da je kasnio koncert), izborili se za najbolju poziciju - prvi red u kojem smo ostali do kraja. Da, Stoka nam je repao pred nosom, a mi smo vjerno repali u glas.

Na Pusnu sredu oprostili smo se od gladi u mirisu fritula i krafni. Za recepte nas ne pitajte jer ih čuvamo u velikoj tajni. Dječaci su vrijedno miješali, mijesili, ribali, pekli i punili slastice koje su bile za prste polizati. Cvrčalo je vruće ulje. Najteži posao bilo je stajati uz štednjak i u znoju paziti da se postigne zlatno smeđa boja. Sami su sebe pohvalili za krafne sa rečenicom da su bolje nego one iz pekare, a i bez usporedbe su bogatije punjene bilo Lino ladom ili marmeladom. Osim korisnika mastili su brkove i svi djelatnici zgrade.

Pusne užance čuvamo i mi!

Vrijeme karnevala, fašnika, mesopusta, poklada i maškara je i nas začaralo. Riječki karneval je peto godišnje doba u kojem vladaju maškare kako gradom pa i našim domom. Korisnici muške resocijalizacije i male skupine sudjelovali su u izboru za najbolji kostim. Mašta je učinila svoje, imali smo šaroliku ponudu maškara za izbor. Kostimi su predstavljali neka zanimanja poput vojnika, bauštelca, princa i čarobnjaka; ali u izboru su se našla i dva profesora našeg doma. Nekoliko dječaka se okušalo i u igranju uloga drugoga spola.

Prije početka zimskih praznika, dakle kratkog rastanka od svakodnevnog suživota te povodom obilježavanja postignutih uspjeha u zadnjih nekoliko mjeseci odlučili smo se počastiti božićnim ručkom. Poklonili smo ga sami sebi što znači da smo zasukali rukave prilično visoko i umastili i zabrašnili ruke. Izbor jela je bio skroman i prigodno tradicionalan, a rezultat svečan te izuzetno ukusan ručak u zapamćenoj atmosferi. U svega par sati organizirali smo se u ekipe za pripremu medenjaka, piletine i francuske salate.

Kod nas je advent ove godine prilično dugo trajao i bio ispunjen različitim aktivnostima. Postepeno smo se pretvarali u pravu malu tvornicu Djeda Božićnjaka. Naši vilenjaci upregnuli su svoje ručice, mozgove i topla srca iz čega je nastalo mnoštvo divnih božićnih ukrasa od kojih smo se teško rastali. Imali smo ideju izraditi kuglice od glinamola, snježne kugle te kuglice od konopa i šljokica. Postali smo pravi mali poduzetnici rukotvorina. Od prikupljanja materijala i van granica našeg grada, izrade proizvoda, traženja tržišta i konačno realizacija prodaje.

Ove godine smo se više posvetili slavljenju Noći vještica. Naši korisnici male skupine i muške resocijalizacije napravili su pravi show. Počeli smo tjedan dana prije. Prvo su nam u ruke pali grejpfruti. Svi smo rezbarili naša strašna lica, a od sočne sredine smo pripremili opasno zdravi koktel. Ukrašavanje smo nastavili sa staklenkama koje su poprimile užasnuta lica, panoima koji su bili popraćeni pričanjem priča od kojih vam se sledi krv u žilama.

   Naši korisnici s odjela Male grupe i Muške resocijalizacije obilježili su Dan kruha (17.10.) i Dan jabuka (20.10.) sjedinivši te dvije zdrave i često upotrebljive namirnice u već poznatu slasticu „jabuke u šlafroku“ (jabuke u tijestu). Za one koji ne znaju "šlafrok" je njemački izraz za muški ili ženski kućni ogrtač. Pa obzirom da jabuke imaju svoj "ogrtač" od tijesta, stare kuharice nazvale su ovu slasticu "jabukama u šlafroku". Ovo je naš recept:

8-dnevni Outward Bound program za mlade u sklopu projekta "Osnaživanjem mladih zajedno protiv nasilja" uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, okupio je skupinu mladih iz cijele Hrvatske u Edukacijskom centru u Velikom Žitniku i priuštio im nezaboravno iskustvo boravka u prirodi, ekspedicije, druženja i stjecanja novih vještina.

Naši korisnici već drugo ljeto sudjeluju u programima u organizaciji Hrvatske škole Outward Bound. Ljetna pustolovina ove godine započela je u Velikom Žitniku, a u njoj su sudjelivali naš Sebastijan i Mateo. Prvi dan je protekao u međusobnom upoznavanju kroz kreativne igre u okružju Velikog Žitnika. Osim iz Rijeke bilo je tu djece iz Lošinja, Ivanca, Splita...Slijedeći dan, nakon ranog ustajanja i tjelovježbe protekao je u učenju vezivanja čvorova i postavljanju šatora.

Korisnici muške resocijalizacije našeg Doma, Leon i Mateo, u pratnji odgajateljice prisustvovali su susretu hrvatske katoličke mladeži koji se od 28. do 30.4.2017.g., održavao u Vukovaru.

Na put smo išli u organizaciji katoličkih skauta Riječke nadbiskupije koji su nas srdačno primili. Krenuli smo sa Jelačićeva trga u Rijeci te uz dva stajanja na odmorištima, u Vukovar stigli oko 22 sata. Putovanje je proteklo u ugodnom razgovoru, pjevanju, smijehu. Nakon dolaska u Vukovarsku gimnaziju koja nam je bila sjedište u kojem smo noćili, ostavili smo stvari te išli u kraći noćni razgled grada. Odmah po izlasku iz gimnazije pogled nam je pao na lagano osvijetljeni vodotoranj koji nas je očarao svojim izgledom te pričom o njegovoj važnosti za grad u vrijeme Domovinskog rata. Vukovar je te noći bio miran i pomalo mističan. Po povratku u gimnaziju poslušali smo katehezu vjeroučitelja Marina Miletića koji nam je dao poticaje za jačanje vjere. Ujutro smo otišli na Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata i u spomen dom na Ovčari. Imali smo sreće što nam je to jutro pratitelj bio profesor povijesti Vukovarske gimnazije, tako da nam je stručno i s puno emocija, prenio događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata. Nakon kraćeg slobodnog vremena, okupili smo se sa više od tisuću mladih u Vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova. Bio je priređen cijelo-večernji program te smo prisustvovali čak i vjenčanju koje je bilo zakazano za taj dan u spomenutoj crkvi. Domaćini su nas bogato ugostili s večerom koja je bila prepuna lokalnih delicija. Vrijeme smo iskoristili i za druženja s našim prijateljima fratrima, lanjskim novacima s našeg Trsata. Nedjelju ujutro smo bili u kraćem razgledu grada te se priključili mnoštvu mladih koji su došli na ovaj susret. Grad je bio prepun pjesme, smijeha i šarenila. Središnje svečano misno slavlje jubilarnog 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži, okupilo je na jednom mjestu, u prostoru pored dvorca Eltz u Vukovaru, oko 30.000 mladih. Liturgijsko pjevanje animirao je Nadbiskupijski zbor mladih sastavljen od 240 pjevača iz 18 župa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na kraju slavlja, saznali smo da će se sljedeći susret hrvatske katoličke mladeži održati 2020.g. u Zagrebu, na koji se i mi nadamo doći. Izlet smo zaokružili posjetom spomen domu u Bogdanovcima, mjestu od velikog značaja za obranu Vukovara, u kojem nas je ljubazno primio jedan branitelj te nam ispričao događanja u tom mjestu. Na povratku u Rijeku u autobusu je vladao smijeh i pjesma. Osim predivnih uspomena kući smo donijeli i nova sklopljena prijateljstva.

U pratnji odgojitelja, naši korisnici su 10. 04. 2016.g., bili u posjetu trsatskim franjevačkim novacima. Dočekali su nas otvorenog srca, pričali o povijesti nastanka svetišta, njegovom značaju za grad,  tisućama hodočasnika koji već dugi niz godina dolaze odati svoju zahvalnost i pomoliti se Majci Božjoj Trsatskoj. Razgledali smo unutrašnjost crkve i kapelicu zavjetnih darova, koja svjedoči tome, kako su brojni ljudi doživjeli mnoge milosti te u znak zahvalnosti ostavili razne slike, uokvirene ručne radove, fotografije ili pak neke osobne predmete. Razgledali smo i riznicu svetišta s mnogim vrijednim eksponatima, a najzanimljivije od svega bila je stolica u kojoj je sjedio Ivan Pavao II prilikom svog posjeta Rijeci. Zapalili smo i svijeće te se pomolili za naše potrebe kao pravi hodočasnici. Franjevački novaci su nas počastili sokom i kolačima pa smo ugodno druženje i opuštenu atmosferu iskoristili za mnoga „svjetovna“ pitanja. Iznenadilo nas je kako su novaci vrlo otvoreno pričali o svom životu, motivaciji za ulazak u samostan, vjeri te o tome kako izgleda život u samostanu. Pokušali smo postići dogovor o terminu igranja nogometne utakmice da testiramo i sportske vještine mladih novaka. Nismo propustili priliku da im odmah samouvjereno  najavimo kako ćemo ih sigurno  pobijediti. Osim lijepih sjećanja, sa sobom smo ponijeli i lančić te ga objesivši oko vrata postali simpatizeri franjevaca. Sve u svemu, bilo je to jedno ugodno i zanimljivo provedeno nedjeljno poslijepodne.

 

 

Zbog velike zauzetosti i silnih obveza naših marljivih korisnika, krajem prošle školske godine nismo uspjeli otputovati na planirani zajednički izlet u Istru. Možda to i nije jedini razlog jer mnogi tvrde da je mjesec rujan ljepši. Tako smo u čestim kišnim rujanskim danima pronašli jedan pravi izletnički dan - 21. rujan.

             Tko smo mi? Pa, naravno, Odjel smještaja Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka – ženska i muška resocijalizacija te mala skupina.

Halloween ili Noć vještica praznik je koji se najviše slavi u Americi, no pod utjecajem američkih filmova sve je prihvaćeniji i kod nas. Još uvijek ne postoji navika proslave ovog praznika, koji se u Americi slavi noć uoči Svih svetih, ali se može pronaći neki party, pogledati dobar horor na televiziji ili prostor ukrasiti bundevama.

S obzirom da volimo obilježavati svjetske praznike, ove su godine Noć vještica odlučili obilježiti i korisnici stalnog smještaja (Muška resocijalizacija). Mnogo se vremena provelo u odabiru i izradi materijala za plakat – neizostavne crna i narančasta boja, lanci, duhovi, vještice, šišmiši i nezaobilazne bundeve.